Yeni Xəbərlər
"KORRUPSİYAXƏBƏR" ə verilən məlumata görə, polisin ikinci sevgilisi...
“Qaraheybət” faciəsindən 4 il ötür Dövlət Sərhəd Xidmətinin (DSX) hərbi...
Azərbaycanda noyabrın 30-na gözlənilən hava şəraiti haqqında proqnoz...
Mingəçevir Dövlət Universitetinə yeni prorektor təyin olunub....
Kəlbəcərin işğaldan azad edilməsindən 5 il ötür. "KORRUPSİYAXƏBƏR"...
Noyabrın 21-də Heydər Əliyev Fondunun vitse-prezidenti Leyla Əliyeva və Alena...
"KORRUPSİYAXƏBƏR" in rəhbəri Elyaz Yazan, Hacı Əjdər bəy məscidinin...
Müğənni Rəqsanə İsmayılova barəsində seçilmiş həbs qətimkan tədbirinin ev...
Azərbaycan Dövlət Neft Şirkətinin (SOCAR) Təbii ehtiyatların kəşfiyyatı...
Baş prokuror Kamran Əliyev 1-ci dərəcəli "Vətənə xidmətə görə"...
Баннер
Korrupsiya Xəbər » Səhiyyə » Gündə cəmi bir kolbasa 11 xəstəlik riski yaradır - Həkimdən ciddi xəbərdarlıq

Gündə cəmi bir kolbasa 11 xəstəlik riski yaradır - Həkimdən ciddi xəbərdarlıq

07 avq 2025, 16:00, korrupsiya
0 şərh    0 Baxılıb

Kardioloq Mariya Çaykovskaya gündəlik qidalanma ilə bağlı təhlükəli bir vərdişə diqqət çəkib. Onun sözlərinə görə, sadəcə bir ədəd kolbasa belə ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Mütəxəssis bildirir ki, bu məhsulun müntəzəm istehlakı 11 fərqli xəstəlik riskini artırır. Bunlar arasında ən təhlükəliləri:

Yoğun bağırsaq və ağciyər xərçəngi
Hipertoniya
Damar iltihabı
Ateroskleroz
Ürəyin işemik xəstəliyi
Demensiya
Şəkərli diabet
Piylənmə
Böyrək problemləri

Nevroloji pozuntular

Kolbasada nə qədər "ət" var?

Çaykovskaya vurğulayıb ki, bazarda satılan kolbasaların əksəriyyətində əsl ətin miqdarı olduqca azdır - təxminən 15-20 faiz. Qalan hissə isə əsasən sakatat, soya, nişasta və müxtəlif kimyəvi qatqılardan ibarətdir. Bu tərkib, həm məhsulun keyfiyyətini, həm də sağlamlığa təsirini ciddi şəkildə şübhə altına salır.

Təbii əti seçin

Kardioloq alternativ olaraq kolbasa və salam kimi emal olunmuş məhsulların yerinə təbii ət məhsullarının - məsələn, evdə bişmiş toyuq əti və ya doğranmış mal ətinin - istifadə edilməsini tövsiyə edir. Onun fikrincə, real ət həm qida dəyəri, həm də orqanizmə təsiri baxımından daha sağlam və təhlükəsiz seçimdir.

"Sürətli, lakin tərkibi məlum olmayan qidalar sağlamlığımıza yavaş-yavaş zərbə vurur. Uzunmüddətli təsirlərini nəzərə alaraq seçimlərimizi daha şüurlu etməliyik", - deyə Çaykovskaya xəbərdarlıq edib.

Daimi kolbasa istifadəsi görünməz risklər daşıyır. Sağlam qalmaq üçün emal olunmuş ət məhsullarından uzaq durmaq və təbii qidaları üstün tutmaq vacibdir./milli.az

Şərhlər